• A konzervatív scoliosis terápia lehetőségei a scoliosis progressziós folyamatának különböző fázisaiban

  Az idiopathiás scoliosis lefolyásának befolyásolására, a rosszabbodás megállítására döntő többségében a csontérés befejeződését megelőző időszakban van lehetőségünk. A betegség etiológiájának tisztázatlansága következtében a tüneti kezelés helyeződik előtérbe. A komolyabb terápiát igénylő 20 Cobb fokot elért és túlhaladott esetekben a terápia nem korlátozódik egyedül a Schroth-féle gyógytornakezelésre, hanem kiegészül a korzett használatával is.

  A rizikófaktorok figyelembevételével mint pl. az életkor, nem, a görbület típusa, mértéke, a csontosodás stádiuma alapján progressziórizikó számítást tudunk végezni, ami segít a hosszú távú kezelés egyénre szabott összeállításában.

  Minden egyes fázisban a fő célunk kell, hogy legyen a csigolyák deformációjának csökkentése a növekedési zónák kompresszió alóli felszabadításával, a gerinc mindhárom síkban történő fiziológiás egyensúlyba hozásával.

  A scoliosis progressziója ördögi körhöz hasonlóan önrontó folyamatként zajlik. Minél erősebbek a csontos eltérések, annál erősebbek a légyrészelváltozások és fordítva. A progresszió legegyértelműbb hatása a hossznövekedési fázisokban látható. Összefoglalóan négy különböző fázisról beszélhetünk.

  Az első fázis enyhe oldalbeli különbséggel kezdődik, esetekben spontán reverzibilis, gyakran rejtve marad. A második fázis még funkcionális, teljesen reverzibilis állapot. A harmadik fázisban megjelennek a struktúrális elváltozások, nem spontán reverzibilis, sőt kezelés nélkül folyamatos progressziót mutat, leginkább a 20 Cobb fok feletti értékeknél. A negyedik fázis leginkább egy kiújult progressziósub ot jelent, időszakos szünet után. Ez jellemző a felnőttkorú pácienseknél is.

  Minden scoliosis átmegy az első és második fázison. A második fázis a növekedés sebességétől függően néhány napig, vagy hétig tarthat, mielőtt az aszimmetrikus kompresszió miatt csontos deformációk jönnének létre. Ebben az átmenetben gyökereznek a további progresszív változások. Ebben az időszakban a legfontosabb a terápia folyamatos jelenléte. Itt érhetünk el nagy javulásokat, itt tehetjük a legtöbbet a gyermekekért.

  Az alap Schroth terápia mellett a Schroth korrekcióval megegyező irányú manuális technikák is előtérbe kerülnek a terápiában. Ezekkel a módszerekkel szintén a progrediáló folyamat ellenében hatunk.

  Az idiopáthiás scoliosis kezelésének komplex mivolta a pubertáskori páciensek esetében különös jelentőséggel bír. Mivel a csontérési folyamat miatt időben, a testi adottságok rizikófaktorai által pedig strukturálisan korlátozottak a lehetőségeink, a legintenzívebb és legösszetettebb terápiára van szükségünk. A deformációcsökkentő medence és törzskorrekciók mellett nagy jelentőséggel bír a háromdimenziós rotációs légzés helyes kivitelezése is.

  Ideális esetben a várható pozitív terápiás eredmények a ráfordított idő függvényében néhány hét vagy hónap alatt elérhetőek.

  Az eredmények között a mozgásterjedelembeli, izomerőbeli, valamint esztétikai változásokról számolhatunk be. A röntgenvizsgálattal kimutatható Cobb fokérték változása egy átlagos ambuláns program esetében 3 – 6 hónapra tehető.

  Ezen korrekciók segítségével normalizálhatók a test egyensúlyviszonyai, megteremthetők a betegségben érintett izomzat optimális, a fiziológiáshoz közeli működésének feltételei, alapot adva ezzel a progresszió megelőzésének.

Comments are closed.