Diagnózis

Korai felismerés

A korai felismerés kulcsfontosságú a scoliosis témakörében. Minél előbb felismerésre kerül a probléma, annál kevésbé megterhelőek a terápiás beavatkozások és annál nagyobb a javulás lehetősége.

Scoliosis gyorsteszt

A gerincferdülés diagnosztikájának első lépése az a megfigyelés ami gyorstesztként is elvégezhető.

A vizsgálatot levetkőzve, állásban, hátulnézetből végezzük.

Amit megfigyelünk:

– a medence középhelyzetben áll-e, vagy egyik oldal felé eltolva

– két oldalon a kar és a törzs távolsága szimmetrikus-e

– a derék egyik oldalán látunk-e bemélyedést, “redőt”

– a bordák magasságában látunk-e az egyik oldalon púpot (bordapúp)

– a két lapocka egyforma magasságban és a gerinctől egyforma távolságra áll-e

– a két váll egy szintben helyezkedik-e el

– a gerinc vonala egyenes-e (tapintással is követhető)

Előrehajlásos teszt  – Adams teszt

Miközben a gyermek lassan, lazán, karját lelógatva előrehajol, meg kell figyelni elölről és hátulról, hogy a hát a gerinc két oldalán szimmetrikusan emelkedik-e elő. Amennyiben a derék vagy a mellkas egyik oldala felfelé púposodik, miközben a másik oldal laposabbnak tűnik, valószínűsíthető a csigolyák csavarodott helyzete és ezzel a scoliosis is.

Amennyiben az említett elváltozások egyikét, vagy akár több is felismerésre kerül, ortopéd orvoshoz szükséges fordulni további vizsgálatok céljából.

VIZSGÁLATOK

Orvosi vizsgálat

A speciális szakorvosi vizsgálat fontos a gerincferdülés felismerésében, a terápia meghatározásában és a hosszú távú követésben.

Gyógytornász mozgásszervi vizsgálat

Alapvető vizsgálat a terápiás irányvonalak, izom, ízületi helyzetek, a tervezett korrekciók meghatározásában, a kezelési terv felépítésében.

Korzett készítés esetén fizikális vizsgálat

A megfelelő korzett elkészítéséhez alapvető követelmény a scoliosis megismerése, a fizikális vizsgálat ami a gipszminta levételével egyidejűleg történik.

Röntgen

A csontos eltérés pontos felismerésére röntgenfelvétel készítése szükséges. A felvételt álló helyzetben két irányból készítik (AP, sagittal). Segítségével értékelhetővé válik a görbület típusa (jobbra, balra konvex, hány ívű), elhelyezkedése, kiterjedése, az oldalsó eltérések, a csavarodás. Ezen kívül nagy jelentőségű az úgynevezett Risser jel, ami a csontosodás stádiumát határozza meg, illetve a rotáció mértéke.

 

Cobb-fok

A gerincferdülés oldalirányú görbületének mértékét adja meg, a röntgenkép alapján. A görbület csúcs-, és végcsigolyái segítségével szögmérővel leolvasható a görbület fokértéke.

 

Scoliométer

A scoliosissal együtt járó csigolyatorzió (csavarodás) mértékének megítélésére szolgáló mérőeszköz.

Alkalmazása egyszerű, előrehajolt helyzetben a hátra helyezve az eszközt mérhető a törzs két oldala közötti aszimmetria. Használatával ritkábban válhat szükségessé röntgenfelvétel készítése (röntgensugár terhelés). A mérésnek van egy kismértékű hibaszázaléka (1,6 fok), ezt csökkentendő érdemes ugyanazon személlyel elvégeztetni a vizsgálatot.