GY.I.K.

Jót tesz-e az úszás a scoliosis esetében?

Gerincferdülés esetén az úszás terápiaként nem megfelelő mozgásforma. Kiegészítő sport-tevékenységként – heti egy-két alkalommal – ajánlott, de érdemes körültekintően kiválasztani a megfelelő úszásnemet. A gerincferdüléssel együtt járó lapos hát deformitás esetén a hátúszás rendszeres végzése nem jöhet szóba.

Szükséges abbahagyni a sportolást?

Manapság már nem tiltjuk el a gyermekeket gerincferdülés esetén a sportolástól. Természetesen versenysport, illetve bizonyos aszimmetrikus mozgásformák egy előrehaladott állapotú görbület esetén nem ajánlottak. A napi szinten végzett célzott, specifikus gyógytorna mellett heti pár alkalommal történő sportolás kifejezetten jó hatású lehet.

Nem gyengülnek el az izmok az egész napos korzett viselés során?

20 Cobb fok feletti görbület esetén a gyógytorna kezelést ki kell egészíteni korzett terápiával. Ilyen esetben csak a gyógytorna már nem elegendő. A korzettet a nap 23 órájában szükséges hordania a gyermeknek. A megfelelően kialakított korzett, egy fél-aktív segédeszköz, amely folyamatos ingert ad a felnyújtózásra, a megfelelő helyekre történő légzésre, tehát nem egy passzív korrekciót nyújtó támasz. A napi rendszerességgel végzett gyógytorna gyakorlatokkal a korzett kezelés megfelelően kiegészül az aktív korrekciós izommunkával.

Van-e, illetve mennyi lehetőség van a javulásra?

Természetesen ez több tényező függvénye, mint a görbület típusa és mértéke, az izomzat, izületek állapota, az életkor. Az esetek nagy százalékában igen, van lehetőség javulásra mind testi képet mind pedig a röntgenen látható elváltozásokat illetően. Ennek várható mértéke a gyógytornász által végzett mozgásszervi vizsgálat alkalmával előre vázolható.