Gyógytorna – Schroth

Terápiás módszerek

Manapság közismert, hogy az általános ortopédiai módszerek (PNF, Brügger, stb.) nem foglalják magukban a csigolyák háromdimenziós korrekcióját. Brügger maga írja le (1988), hogy módszere nem gerincferdülés specifikus. Vojta módszere és az E-technika már inkább sorolhatók a gerincferdülés kezelésében kompetens terápiák közé.

Napjainkban a leghatékonyabb, nemzetközileg is nagy elismerést kivívott metódusnak a Schroth módszer bizonyul. Schroth aszimmetrikus kiindulóhelyzetekre építve caudaltól cranialisan a scoliosis struktúrális adottságainak határáig húzódó aktív korrekciót alkalmaz. A háromdimenziós kezelés proprio-, és exteroceptív impulzusokkal, a scoliotikus légzésmechanika korrekciójával és feed-back segítségével (gyógytornász és tükörkontroll) építi át a korrigált tartási sztereotípiát a mindennapokba is.

A Schroth szerinti 3 fő irány amit a korrekciókra alkalmazunk, mint a deflexió, derotáció, elongáció, a csontos korrekcióval a növekedési zónák kompresszió alóli felszabadítása a célunk és egyben a lehetőségünk is a további progresszió elkerülésére.

A módszer másik fő alapelve a test egyensúlyviszonyainak normalizálása a csigolyákra eső funkciós terhelés fiziológiássá tételét segíti, támogatva ezáltal az előbb említett funkcionális aszimmetriák csökkentését is. A lágyrész elváltozások elsősorban a kétoldali izomerőegyensúly felbomlásában nyilvánulnak meg, minek következtében a kóros irányú húzóerők szintén a progessziós tényezőként szerepelnek.

Ezen oldaldifferencia korrekciója elsődleges feladatunk a Schroth gyógytornával végzett kezelésben. Szintén progressziós tényezőként emelhetjük ki a scoliotikus légzéstechnikát, ami egy konvex oldali inspirációs és egy konkáv oldali exspirációs helyzetben rögzült bordakosár alapján egyértelműen aszimmetrikusan funkcionál. Eme folyamat normalizálását célozva derotációs hatású, úgynevezett korrekciós légzéssel (völgyekbe irányított) érjük el és aminek pozitív irányú mellékhatásaként a mellkasi és a gerinc funkciójának javulásáról, és a görbületek korrekciójáról számolhatunk be.