ISST-Schroth Orvosi Képzés – A scoliosis konzervatív terápiája

A németországi ISST-Schroth Intézettel közös szervezésben.


Időpontok: 2023 első félév. Előjelentkezés leadása az info@schroth.hu címre küldött e-mailben lehetséges
Ideje: 2 nap (9.00-17.00)
Ár: 122.500 Ft
Képzés előfeltétele: ovosi végzettség, főként ortopéd szakorvos, reumatológus szakorvos,
rehabilitációs szakorvos, gyermekorvos, háziorvos, iskolaorvos Jelentkezés: www.schroth.hu/jelentkezes/
Oktató: Horvát Krisztina ISST-Schroth instruktor
Helyszín: Scolinea Gyógytorna Rendelő
Budapest Haris köz 6. mfszt. 1.
A képzés kis résztvevői létszámmal, elméleti előadások mellett betegdemonstrációkkal és gyakorlati órákkal kerül megrendezésre. Akkreditációról később tudunk pontos információkat adni.
ISST – Internacionális Schroth 3D Scoliosis Terápia®

1. Az ISST – Schroth tanfolyam leírása és koncepciója

A Schroth-módszert fizioterápiás elvek alapján Katharina Schroth alapította 1920-ban, majd később a világ minden tájáról származó Schroth-terapeuták tapasztalatai alapján folyamatosan finomította.

A scoliosis-terápiára szolgáló poszturális gyakorlatok alkalmazása olyan tudományos elveken alapul, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az ismert etiológiákhoz és a gerincdeformitás tüneteihez.

Az ISST egy személyre szabott edzésprogramot használ, amely a korrekciós viselkedési mintákat fizioterápiás módszerekkel ötvözi. A szenzoros és kinesztetikus elveken alapuló 3D-s scoliosis kezelés célja, hogy megkönnyítse az aszimmetrikus törzs és testtartás korrekcióját, és megtanítsa a betegeket, a korrigált testtartást mindennapi életben való tudatos megtartására.

Eme terápiás megközelítés fő elemei a reverzibilis spinalis diszfunkciók, a scoliosis-specifikus passzív mobilizáció, az aktív 3D-s stabilizáció, a korrekciós légzés, a poszturális kontroll, egy adott ADL aspektusból történő korrekciós oktatás, illetve egy egyszerű és biztonságos otthoni edzésprogram kidolgozása.

A terápiás folyamatok közé tartozik, amennyiben indikált és előírt a korzett kezelés, segítve a betegeket abban, hogy elfogadják és terápiás eszközként alkalmazzák,ezt a korrekciós eszközt, azzal a céllal is, hogy javítsák a gyakorlatok minőségét, különösen az otthoni edzésprogramban.

Az ISST-képzésben megvilágítjuk a scoliosis-specifikus elméleti szempontokat a terápiás megközelítés funkcionális részeivel kombinálva.

A kurzus elvezet a scoliosis természetének megértésétől egy kifinomultabb és átfogóbb klinikai érvelésre a szoliosis konzervatív kezelésére vonatkozóan.

Célok és összefoglaló

Az ISST – Schroth Orvosi Képzés lehetővé teszi az ortopéd orvosok számára, hogy a jelenlegi nemzetközi irányelveknek megfelelő diagnosztikát és konzervatív kezelést biztosítsanak, vezessenek a gerinc deviációkban szenvedő páciensek számára, főként idiopathiás scoliosis és kyphosis esetén.

A kezelési cél az, hogy lassítsák vagy leállítsák a progressziót és hatékony stratégiákat dolgozzanak ki a betegek számára, társadalmi részvételük és mindennapi életük tevékenységeinek javítására. Ez pozitív hatással van az általános HQL-re (health related quality of life – egészséggel kapcsolatos életminőség) a scoliosis vagy fokozott kyphosissal küzdő gyermekek, felnőttek és idős betegek esetében is.

A Schroth képzés lehetővé teszi a résztvevő orvos számára, hogy átlássa az aszimmetrikus poszturális szempontok biomechanikai aspektusait, a gerinc aszimmetrikus terhelését, ami funkcionális és szerkezeti adaptációkhoz és a további progresszió kockázatához vezet. Ennek a kialakult deformációs képnek az ismeretében pontosan határozhassa meg a kezelés mikéntjét, ami a konzervatív út esetében a speciális gyógytorna – Schroth terápia, illetve a korzett, valamint ha ez már nem elég, az operációs lehetőség lehet.

Alapok:

Etiológia, biomechanikai koncepció, ördögi kör-koncepció, progresszió, poszturális egyensúly, funkció és szerkezet, korzett, operáció.

Medical értékelés: Vizuális-manuális vizsgálat, terápiás protokoll, röntgenértékelés, scoliometer, funkcionális tesztek.

Osztályozás: Schroth, King, Rigo, Lenke

Specifikus mobilizáció: tesztelésre passzív, asszisztív, aktív

Légzés tesztelés: korrekciós légzés: egy specifikus belső derotációs erő a scolioticus deformációk visszaszorítására és restriktív mellkasi diszfunkciók mobilizálására.

Sagittalis eltérések felismerése és a progresszió rizikó számításában való szerepük értékelése

A tananyag a nemzetközi irányelveket követi.

SOSORT-irányelvek

A 2004-ben alakult a SOSORT (Ortopédiai Scoliosis Rehabilitáció és Kezelés Nemzetközi Szövetsége), a vezető európai Schroth-klinikák alapító tagjaival. Azóta a Schroth-terápia mindig is szorosan részt vett a SOSORT konszenzus ajánlásában, és követi azt. A scoliosis konzervatív kezelésére vonatkozó iránymutatásokról szóló 2011-es SOSORT konszenzus meghatározza a multidiszciplináris csapat vezető tagjait, mint MD, ortopéd műszerész és fizioterapeuta. A SOSORT-kezelési irányelvek szerint végzett gyakorlati módszerek a „Fizioterápiás scoliosis-specifikus gyakorlatok” (PSSE), mely tartalmazza a Schroth-módszert is.

3. ISST-Schroth orvosi tanfolyam programja

A teljes kurzus két napból áll.

Célok és leírás

A kurzus a háromdimenziós megközelítés elméleti és gyakorlati részeinek áttekintését foglalja magába a scoliosisra vonatkozó általános információkkal együtt.

A hallgatók megtanulják felismerni, felmérni a scoliosis jellemzőit, kategorizálni a betegeket és elkezdeni a „Body Blocks” gondolkodás fejlesztését, és a biomechanikai tengelyek körül szükséges korrekciókat. 

A standardizált terápiás folyamatot megismerése: fizikális vizsgálattól az egyéni terápiás tervig, progresszió rizikó számítása alapján, rövid és hosszú távon.

Bemutatásra kerül a scoliosis és a lateralis listhesis kapcsolat, a felnőtt és idős korú páciensek scoliosisa is. Ennek a betegcsoportnak a központi eleme a scoliosis és a fájdalom, mindkettő bevonása szükséges a terápiás programba.

A funkcionális részekben a résztvevők önállóan, az oktató felügyelete alatt dolgoznak, és lehetőségük van a terápiás csoporton belüli problémák megvitatására. A diagnosztizálás igazi páciensek segítségével történik, ahol nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a különleges páciens csoportok is bemutatásra kerüljenek.

Ismertetésre kerül a scoliosis operatív megoldásának lehetősége is.

 Az ISST Schroth Orvosi Képzés elvégzése után a hallgatók tanúsítványt kapnak.