ISST – Internacionális Schroth 3D Scoliosis Terápia

Elérhető képesítés: „Schroth terapeuta”


Időpont: 2020.02.26-03.01., 03.09-03.13. Jelentkezési lehetőség adott.
Ideje: 10 nap
Ár: 288.900 Ft 
Képzés előfeltétele: gyógytornász végzettség (ezt a tanfolyamot más szakmacsoport nem végezheti el) 
Helyszín: Reitter Ház, 1131 Budapest, Reitter Ferenc u. 132.
Jelentkezés: http://www.schroth.hu/jelentkezes/

ISST – Internacionális Schroth 3D Scoliosis Terápia®

1. Az ISST – Schroth terapeuta tanfolyam leírása és koncepciója

A szokásos fizioterápiás elvek alapján a Schroth-terápiát Katharina Schroth 1920-ban alapította, és a világ minden tájáról származó Schroth-terapeuták tapasztalatai alapján folyamatosan finomította.

A scoliosis-terápiára szolgáló poszturális gyakorlatok alkalmazása olyan tudományos elveken alapul, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az ismert etiológiákhoz és a gerincdeformitás tüneteihez.

Az ISST egy személyre szabott edzésprogramot használ, amely a korrekciós viselkedési mintákat fizioterápiás módszerekkel ötvözi. A szenzoros és kinesztetikus elveken alapuló 3D-s scoliosis-kezelés célja, hogy megkönnyítse az aszimmetrikus törzs és testtartás korrekcióját, és megtanítsa a betegeket, a korrigált testtartást mindennapi életben való tudatos megtartására.

Eme terápiás megközelítés fő elemei a reverzibilis spinalis diszfunkciók, a scoliosis-specifikus passzív mobilizáció, az aktív 3D-s stabilizáció, a korrekciós légzés, a poszturális kontroll, egy adott ADL aspektusból történő korrekciós oktatás, illetve egy egyszerű és biztonságos otthoni edzésprogram kidolgozása.

A terápiás folyamatok közé tartozik, amennyiben indikált és előírt a korzettkezelés, segítve a betegeket abban, hogy elfogadják és terápiás eszközként alkalmazzák,ezt a korrekciós eszközt, azzal a céllal is, hogy javítsák a gyakorlatok minőségét, különösen az otthoni edzésprogramban.

Az ISST-képzésben megvilágítjuk a scoliosis-specifikus elméleti szempontokat a terápiás megközelítés funkcionális részeivel kombinálva.

A kurzus elvezet a scoliosis természetének megértésétől egy kifinomultabb és átfogóbb klinikai érvelésre a szoliosis konzervatív kezelésére vonatkozóan.

Célok és összefoglaló

Az ISST képzés lehetővé teszi a fizioterapeuták számára, hogy megfelelő konzervatív kezelést biztosítsanak a gerinc deviációkban szenvedő betegek számára, főként idiopátiás scoliosis és kyphosis esetén.

A cél az, hogy megakadályozzák az operációt, lassítsák vagy leállítsák a progressziót és hatékony stratégiákat dolgozzanak ki a betegek számára, társadalmi részvételük és mindennapi életük tevékenységeinek javítására. Ez pozitív hatással van az általános HQL-re (health related quality of life – egészséggel kapcsolatos életminőség) a scoliosis vagy fokozott kyphosissal küzdő gyermekek, felnőttek és idős betegek esetében is.

A képzés lehetővé teszi a gyógytornász-fizioterapeuta számára, hogy megértse az aszimmetrikus poszturális szempontok biomechanikai aspektusait, a gerinc aszimmetrikus terhelését, ami funkcionális és szerkezeti adaptációkhoz és a további progresszió kockázatához vezet.

Speciális fizioterápia lesz indikált a korzettes, illetve a műtét előtt és után lévő betegek számára.

A terapeuták megtanulják meghatározni szerepüket az orvosok, sebészek, ortopéd műszerészek, szülők, betegek, pszichológusok interdiszciplináris hálózatában.

Alapok:

Etiológia, biomechanikai koncepció, ördögi kör-koncepció, progresszió, poszturális egyensúly, funkció és szerkezet, korzett, operáció.

Medical értékelés: Vizuális-manuális vizsgálat, terápiás protokoll, röntgenértékelés, scoliometer, funkcionális tesztek.

Osztályozás: Schroth, King, Rigo, Lenke

Specifikus mobilizáció: passzív, asszisztív, aktív, specifikus manuális technikák: oldal bending, tilt, oldal shift, derotáció, sagittalis korrekció.

Légzésterápia: korrekciós légzés: egy specifikus belső derotációs erő a scolioticus deformációk visszaszorítására és restriktív mellkasi diszfunkciók mobilizálására.

3D stabilizáció: Az idiopathiás scoliosis kezelésében végzett gyakorlatok, a pozicionálástól az automatikus önkorrekcióig.

A mindennapi élet tevékenységei: (activities of daily living-ADL) testtartási variációk, természetes megközelítések a szabadidőre, amelyek segítik a progresszió elkerülését és az aszimmetrikus terhelés csökkentését. Instukciók a bázis tenziós és balansz gyakorlatokkal való munkához.

Sagittalis korrekció: A sagittalis sík korrekciója, könnyen alkalmazható és a gerinc stabilitásának szempontjából lényeges, különösen a lumbális területen.

Gyakorlatok a korzettben: Multidiszciplináris koncepció, magába foglalva a korzettet.

2. Az ISST tanfolyamra való jogosultság

A Schroth-terápia történelmileg egy fizioterápiás koncepció, ezért a kurzus elvégzésével járó tanúsítványokat kizárólag a fizioterapeuták és a fizioterapeutákkal azonos funkcióval rendelkező terapeuták kapják. Az érdekelt orvosoknak a SOSORT, az SRS scoliosis találkozókon és konferenciákon, valamint a kapcsolódó klinikai központokban tartott speciális tanfolyamokon vagy látogatásokon van lehetőségük részt venni.

2.1 SOSORT-irányelvek

A 2004-ben alakult a SOSORT (Ortopédiai Scoliosis Rehabilitáció és Kezelés Nemzetközi Szövetsége), a vezető európai Schroth-klinikák alapító tagjaival. Azóta a Schroth-terápia mindig is szorosan részt vett a SOSORT konszenzus ajánlásában, és követi azt. A scoliosis konzervatív kezelésére vonatkozó iránymutatásokról szóló 2011-es SOSORT konszenzus meghatározza a multidiszciplináris csapat vezető tagjait, mint MD, ortopéd műszerész és fizioterapeuta. A SOSORT-kezelési irányelvek szerint végzett gyakorlati módszerek a „Fizioterápiás scoliosis-specifikus gyakorlatok” (PSSE), mely tartalmazza a Schroth-módszert is.

3. ISST – ISST-Schroth terapeuta tanfolyam programja

A teljes kurzus kétszer 5 napból áll.

Célok és leírás

Az I. kurzus a háromdimenziós megközelítés elméleti és gyakorlati részeinek áttekintését foglalja magába a scoliosisra vonatkozó általános információkkal együtt.

A hallgatók megtanulják felismerni, felmérni a scoliosis jellemzőit, kategorizálni a betegeket és elkezdeni a „Body Blocks” gondolkodás fejlesztését, és a biomechanikai tengelyek körül szükséges korrekciókat. A korrekciós légzés alapvető eleme a belső erők használatának, azzal a céllal, hogy javítsa a funkcionális aktivitást és a mozgást a deformált és megváltozott konkáv mellkasi területeken.

Az egyszerű eszközökkel történő pozícionálás alapvető fontosságú a tanulási folyamatban egy egyszerűbb és bonyolultabb megértésig, és az első lépés az ISST elemek adaptálásában a terápiás folyamat napi rutinjába.

A résztvevők megtanulják az alapvető korrekciókat, beleértve a medence-korrekciókat az alap vállal segített korrekciós mozdulatokkal. A proprioceptív oktatáshoz és a betegek funkcionális képességének javításához manuális technikákat alkalmaznak.

Az alapszintű háromdimenziós stabilizáló gyakorlatok stabil pozícionálással segítik a fiziológiás korrigálást. Fontos a tipikus edzési utasítások adaptálása és internalizálása az automatizált állapot eléréséhez a tanulási folyamatban.

A II. rész a standardizált terápiás folyamatot fejezi be a fizikai vizsgálattól az egyéni terápiás tervig, amely a gyakorlatokból, a poszturális tanításból és a specifikusabb kiegészítő manuális technikákból áll. Ide tartoznak még a tipikus gyakorlatok funkcionálisabb és nagyobb kihívást jelentő variációkkal ami segíti a terápiás program adaptálását a betegek fejlődő edzési kapacitásához.

Bemutatásra kerül a scoliosis és a lateralis listhesis kapcsolat, ezáltal a terapeuta többet tanul a felnőtt és idős korú betegek scoliosisáról. Ennek a betegcsoportnak a központi eleme a scoliosis és a fájdalom, mindkettő bevonása szükséges a terápiás programba.

A funkcionális részekben a résztvevők önállóan, az oktató felügyelete alatt dolgoznak, és lehetőségük van a terápiás csoporton belüli problémák megvitatására.

Ahhoz, hogy többet tudjunk meg a kezelés sebészeti módjáról, röviden áttekintjük a történelmet és a tipikus technikákat.

3.2 Etikai és tanúsítási folyamat

A tanfolyam elvégzését igazoló tanúsítvány Katharina Schroth elveinek megfelelően engedélyezi az ISST-kezelést, de nem engedélyezi a többi szakember számára a módszer tovább oktatását. A szabály megszegése a tanúsítvány és a státusz megvonását vonja maga után.

Az ISST tanúsítvány megszerzéséhez írásbeli és gyakorlati vizsga szükséges.

A gyakorlati vizsga során a hallgatónak terápiás tervet kell készítenie egy kitalált beteg számára, beleértve a terápiás diagramot, a scoliometeres adatokat, a standardizált edzésprogramot és a progresszió kockázatának értékelését. Második részben a terapeuta bemutatja betegét a kezelési program jellemzőivel és kiválasztott elemeivel.

Folyamatos oktatási kreditek (CEC): A tanúsítvány érvényességének megőrzése érdekében az ISST Schroth terapeutáknak az utolsó megújítás után 3 éven belül részt kell venniük az ISST frissítő tanfolyamokon. A továbbképzéseket a regionális oktatók vagy a vezető oktató szervezte. A résztvevők szabadon választhatják meg az ISST-Nemzetközi Oktatási Intézet által jóváhagyott továbbképző tanfolyamokat különböző régiókban.

4. ISST – Frissítő tanfolyam

Az ISST Refresher tanfolyam egy kétnapos tanfolyam: gyakorlati és elméleti témákból, valamint esettanulmányokból áll.

Az alapszabály-verzió: 2018. április 3