Katharina Schroth

Katharina Schroth (1894-1985)

Katharina Schroth munkássága és az általa kifejlesztett módszer mérföldkő a gerincferdülés kezelésében.

Az általa kifejlesztett komplex terápia lehetőséget nyújt a gerincferdülés romlásának megakadályozására, egy felegyenesedett tartás elérésére. Saját gerincferdülésén kísérletezve alkotta meg a háromdimenziós scoliosis kezelés módszerét, amely speciális légzéssel, a tartáskorrekció megéreztetésével és célzott feszítésekkel kezeli a gerinc deformitását. Kereskedelmi szakiskolai tanárból képezte ki magát világhírű terápiás szakemberré.

1921-ben alapította elsőkis’ intézményét Meissenben, ahol páciensei a szabadban végezték a korrekciós gyakorlatokat. 1924-ben jelent meg az első kiadvány, mely aLégzéskúra(Die Atmungskur) címet kapta. A könyvet később számos publikáció követte, melyeknek köszönhetően a szanatórium ismertté vált. A páciensek több hónapos bent tartózkodásuk folyamán sajátították el az egyénre szabott gyakorlatokat. Az intézmény a világháború alatt is működött, ám a szovjet megszállást követő szűkös években az állami kényszer hatására bezárásra kényszerült.

Katharina Schroth lányával, Christával nyugatra szökött és Bad Sobernheim csendes városában új szanatóriumot nyitott. Az eleinte egy épületből álló intézmény az évek múlásával egyre bővült, újabb és újabb épületekkel egészült ki. Katharina Schroth egészen a 70-es évekig fáradhatatlanul dolgozott klinikájukon lányával együtt. Christa Schroth, majd később fia, dr. Hans Rudolf Weiss a módszert továbbfejlesztette és tökéletesítette. Ma az Asklepios Klinika hálózata működteti az intézményt egy korszerű, jól felszerelt és nagy befogadóképességű épületben.

A Klinika munkáját, az írásos és fotó dokumentációkat, a sok emléket egy kiállítás őrzi Bad Sobernheimban a Szülőföld Múzeumban.