Kimenetele

A betegség idejekorán felismerve a speciális háromdimenziós scoliosis terápiával, a Schroth módszerrel jól kezelhető, elhanyagolt, nehéz esetekben viszont az életet megrövidítő következményekkel is számolnunk kell.

A nem kezelt esetek legtöbbjénél az évek előrehaladtával a fokozatos romlás lehetősége áll fenn (felnőtt korban is). Nagyfokú gerincferdülés esetén a mellkasi deformitás talaján kialakult tüdő és szív funkciókárosodás szerepelhet fő következményként.

A terápia során a tartásjavítás, a tüdőfunkció javítása, a fájdalom csökkentése, megszűntetése mellett fontos megemlíteni a gerincferdülés pszichés oldalának pozitív befolyásolhatóságát is. Nem alábecsülendő az utóbbi, a pszichés változás a pácienseknél. Szégyenérzet, titkolózás, másság érzése és még sorolhatnánk azokat a negatív hatásokat amelyek a testi deformáció mellett a lelki világot is deformálják. A terápia a pozitív önértékelést helyezi előtérbe és a külső esztétikai javulással magával vonzza a belső önkép korrekcióját is.

A cél, hogy a páciens képessé váljon az önkezelésre, a saját magáért, testéért való felelősséget érezve tudatosan, célzottan végezze az otthoni gyakorlást. A terapeuta által végzett manuális technikák, korrekciók és a folyamatos kontroll segíti a betanulást, a fokozatosság megtartását és a gyakorlatok helyes kivitelezését.

Maga a terápia az előbbiekben említettek szerint több résztvevő szoros együttműködésén alapul. Ezalatt nem csak a szakmai teamet, hanem a páciens és környezete (szülők, barátok, iskolatársak) együttműködését is értem. A célokat illetően természetesen meghatározó a scoliosis típusa, lokalizációja, a páciens életkora, a progresszió előre látható mértéke és egyéb tényezők.

Az aktuális nemzetközi irodalom és tapasztalatok szerint látható, hogy a gerincferdülés nem jár olyannyira drámai következményekkel amelyek azonnali operáció szükségességét vetnék fel. Weinstein szerint az esetek kevesebb mint 10 %-ában kerül sor erre a beavatkozásra.
A konzervatív kezelés a legfontosabb alternatívaként kerül előtérbe. A szinte egyetlen hátránya mellett, hogy sok időráfordításat igényel, rengeteg funkcionális és pszichológiai előnye van. A komplex kezeléssel az esetek nagyon magas százalékában a progresszió megállítása és javulás érhető el.