Korzett

Az előrehaladott gerincferdülések esetén (20 Cobb fok felett) a gyógytorna mellé korzett kezelés szükséges a rosszabbodás megakadályozása céljából. A korzett kezelés a gyermekek számára az első időben általában mind testi, mind lelki szempontból megterhelő, de csak eme segédeszköz konzekvens hordásával lehetünk biztosak abban, hogy megtettünk mindent a görbület romlásának akadályozása érdekében.

Cheneau korzett

A korzett egyéni gipszmintavétel alapján műanyagból készülő segédeszköz (törzsortézis, fűző). A hordásával napi 23 órában van lehetőség a gerincferdülés további romlásának megakadályozására. A hordási időből csak a tisztálkodás ideje lehet a kivétel.

A korzett fixálja a medence és vállövet, valamint különböző nyomási területeivel a gerincoszlop további csavarodását akadályozza meg. Ezzel a helyzettel a növekedési szakaszban egy új irány jön létre a gerinc növekedési lehetőségeit illetően, mégpedig nem a görbületbe, hanem az egyenes felé felfelé. A korzettkezelés a megfelelő aszimmetrikus gyógytornával, a Schroth terápiával együtt képes elérni megfelelően az általa befolyásolt területek későbbi stabilitását. Az esetek többségében a korzettkezelés a növekedés befejeződéséig tart, amikorra a gerincoszlop a megfelelő stabilitást elérte. Ezután folyamatosan következik a leszoktatás.