Törzsblokk rendszer

Schroth a törzset három, egymás felett szimmetrikusan elhelyezkedő blokkra osztja fel, amelyek gerincferdülés estetén ék alakúan deformálódva, egymáshoz viszonyítva eltolódva és elfordulva ábrázolódnak.

Ezek a blokkok szabad szemmel az ún. bordapúp és völgy, valamint ágyéki púp és völgy képében ismerhetők fel. A terápia kezdetén nagyon fontos, hogy a páciensek saját testüket tanulmányozva értsék, érezzék meg a deformációkat. Első lépésben megtanítjuk azoknak a tartási eltéréseknek a korrekcióját amelyeket hátul-, vagy oldalnézetből is láthatunk (törzs-, medenceeltolódások, csavarodások). A terápia központi részét képező háromdimenziós, célzott légzéssel (3DL) a besüppedt területek újra kiemelését érjük el, elősegítve ezzel az adott törzsblokk korrekcióját.

A végső, lehetőség szerinti maximális korrekció elérése után a megbomlott izomegyensúly helyreállítása, a korrigált tartás stabilizálása a cél. A megrövidült izmok, lágyrészek nyújtása és a gyengült izmok erősítése, túlerőltetettek lazítása mind helyet kap a terápiában.

Kiegészítésként más technikák, mint pl. melegkezelések, speciális lágyrésztechnikák, masszázs, légzésterápia is alkalmazhatók. A cél nem csak a pillanatnyi, tudatos tartás elérése, hanem ennek a mindennapokba való beépítése is. A testkorrekció pontos kivitelezése nagyfokú figyelmet és koncentrációt igényel. Idővel olyan mértékű testtudatot építünk ki, hogy a páciens az otthoni gyakorláskor is maximális (3D) korrekciót érhessen el.