• Ki kicsoda a scoliosis kezelésében – John Robert Cobb

  Ki kicsoda a scoliosis kezelésében – John Robert Cobb


  A név egy része már ismerősen csenghet, hisz aki foglalkozik gerincferdülés (scoliosis) kezelésével, ismeri annak mérésére szolgáló, úgynevezett Cobb fokot. A scoliosis oldalhajlásának mérése e rendszer alapján, röntgen segítségével történik.

  John Robert Cobb (1903-1967)

  A Cobb fokról jól ismert John Robert Cobb, amerikai ortopéd sebész 1903-ban született Brooklynban. A scoliosis és poszt-traumás kifózis mérésének legelterjedtebb módja az ő nevéhez fűződik.

  Tanulmányait katonai iskolában kezdte, majd a bölcsészettudományi karon folytatta. Az 1920-es évek közepétől azonban orvostant hallgatott a Harvardon és a Yale-n, míg orvosi diplomáját 1930-ban szerezte meg.
  Az 1930-as évek közepétől számos módszerrel kísérletezett annak érdekében, hogy pontos és következetes adatokat kapjanak és ezzel elkerüljék a felesleges gerincműtéteket.
  Kifejlesztette egyéni mérési módszerét – ezt nevezzük Cobb mérésnek, az eredményt Cobb foknak. Ezzel az egyszerű és megbízható eljárással kiszámítható a görbület szöge/foka.
  Világszerte ismert és alkalmazott mérés, ahol a görbület alsó és felső végcsigolyája közötti szöget mérjük.
  A fontossága abban rejlik, hogy meghatározott Cobb fokértékekhez meghatározott terápiás tevékenységek társulnak.

  Nézzük csak a legfontosabb Cobb fok állomásokat!

  10 Cobb fok: ha nem fiatalkorú egyénről van szó, itt nincs szükség kezelésre. Mivel fiataloknál ez az érték a betegség kezdetét jelzi és romolhat, egyéni elbírálás szükséges.

  20 Cobb fok: Az eddigi Schroth torna mellé korzett is társul.

  30 Cobb fok: Jó lenne ezen a tartományon megállva becsontosítani a gerincet, mert akkor felnőtt korban nem kell számolnunk nagyon másodlagos következményekkel.

  40 Cobb fok: Az operáció szóba jön, természetesen a páciens egyéni eltéréseinek függvényében mint pl. életkor, a gerincferdülés elhelyezkedése, stb.

  50 Cobb fok: Operációs határ, innen már nagyon nehéz tornával és korzettel visszahúzni a görbületet, de nem lehetetlen!

  90 Cobb fok: Számolnunk kell a szívre ható másodlagos következményekkel.

  100 Cobb fok: Nagyon erőteljes eltérés több területen testi következményekkel.

  Összefoglalva, ahhoz, hogy a helyes terápiás irányt tudjuk választani, szükséges a röntgen és az azon kimérhető Cobb fok ismerete. Sokan ódzkodnak a röntgen sugárterhelése miatt. Természetesen a terápiás team célja az, hogy minél kevesebb alkalommal történjen ez meg a gerincferdülés kezelésének évei alatt. De még mindig jobb egy röntgen idejekorán és terápia megfelelő módon, mint fél évvel később egy elgörbült gerinc amit már nagyon nehéz, vagy esetleg nem is lehet javítani.

Comments are closed.