• A scoliosis vizsgálata

  Klinikai vizsgálat

  Az első találkozáskor fontos tisztázni, hogy milyen okból kerül sor a diagnosztikára. A család vett észre különböző külső jeleket, a gyermek jelzett valamiféle eltérést, vagy fájdalom volt az ami a vizsgálatot elindította. Ennek tudatában különböző irányokba indíthatjuk majd a terápiát.

  Az alap anamnézis felvételekor tisztázni kell, a családban előfordult-e már ilyen probléma, ha igen, akkor milyen mértékben és kinél. Mint tudjuk, a betegség nagyobb részt női ágon jelenik meg, a fiúk esetében jobbak a kilátások.

  Az alap adatok esetében a születési idő figyelembevételével (nagyon pontos életkori követés szükséges), a csecsemő és kisgyermekkor mozgásfejlődését, mozgásszervi érintettségét ki kell kérdezni. Nagy szerepet kap a menstruáció pontos megjelölése, mivel ez az időpont a progresszió megítélése szempontjából nagy jelentőségű. Ezzel a témával bővebben később fogunk foglalkozni.

  A vizsgálat a megtekintéssel folytatódik, ahol fehérneműben vizsgáljuk a pácienst. A spinosus vonal lefutásának eltérése a középvonaltól sok esetben ilyenkor már a tapintást megelőzően is jól látszik. A törzs aszimmetriái szintén első látásra feltűnőek lehetnek, ami jó irányvonalat ad a további vizsgálatokhoz. A legszembetűnőbb eltérés bizonyos testszakaszok függőlegestől való elcsúszása.

  Az aszimmetria vizsgálatokat caudal felől cranial irányba végezzük, kezdve a lábaknál, majd haladva a medencéhez.

  Az inspekció gyakorlatilag kéz a kézben halad a palpációval, ahol a cél, hogy egy nagyjábóli képet kaphassunk a törzs, illetve törzs-végtagok balanszáról. A palpáció esetében a gerinclefutás vizsgálatakor több szembetűnő tünetet is észlelhetünk, mint például az oldalirányú görbület, a sagittalis elváltozások, vagy lépcsőtünet. A palpáció segítségével tudjuk megítélni és jól lokalizálni az esetleges nyomásérzékeny, vagy fájdalmas pontokat.

  Bővebben a vizsgálatról a hírlevelünkben olvashatsz. Felíratkozási lehetőséget jobbra fent találod.

Comments are closed.