Eredete

Katharina Schroth: “ A gerincferdülés által mutatott kép ellentettjét kell elérnünk”

Történet

Katharina Schroth

A német származású, szintén gerincferdülésben szenvedő Katharina Schroth saját testének megismerése és kezelése útján fejlesztette ki módszerét az 1910-20-as években. Mottójaként ismerhetjük: “A scoliotikus test által adott kép ellentettjét kell elérnünk.” Katharina Schroth nem csak külső, hanem a scoliotikus belső testkép befolyásolására is nagy hangsúlyt fektetve vezette be a róla elnevezett kezelési módot. Az első Schroth intézmény megnyitása, 1921 után a módszer egyre inkább ismertté vált. Később lánya, Christa Lehnert Schroth orvosokkal együtt fejlesztette tovább a kezelési módot, ami napjainkra egy világszerte elismert eljárásnak számít a gerincferdülés történetében.


A módszer a betegség (scoliosis-gerincferdülés) aszimmetrikus mivoltára alapozva szintén aszimmetrikus korrekciókat alkalmaz a javulás elérése érdekében. A terápia kezdetén nagyon fontos, hogy a páciensek saját testüket tanulmányozva értsék, érezzék meg a deformációkat. Első lépésben megtanítjuk azoknak a tartási eltéréseknek a korrekcióját amelyeket hátul-, vagy oldalnézetből is láthatunk (törzs-, medenceeltolódások, csavarodások).

Korábbi leírások

A terápia központi részét képező háromdimenziós, célzott légzéssel (3DL) a besüppedt területek újra kiemelését érjük el. A végső, lehetőség szerinti maximális korrekció elérése után a megbomlott izomegyensúly helyreállítása, a korrigált tartás stabilizálása a cél. A megrövidült izmok, lágyrészek nyújtása és a gyengült izmok erősítése, túlerőltetettek lazítása mind helyet kap a terápiában.

A cél nem csak a pillanatnyi, tudatos tartás elérése, hanem ennek a mindennapokba való beépítése is, ezzel biztosítható a javulás lehetősége hosszú távon.